Aanpak kosten REACH voor het MKB

gepubliceerd: 11-10-2018

In 2013 bleek uit onderzoek van Panteia in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dat de kosten die het midden- en kleinbedrijf (MKB) maakt om te voldoen aan de REACH-verordening relatief hoog zijn.

REACH betreft de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen.

Vanwege de hoge kosten hebben de Rijksoverheid en het bedrijfsleven gezamenlijk een aanpak ontwikkeld om het voor MKB-bedrijven eenvoudiger te maken om aan de verplichtingen te voldoen. In de brief van 11 februari 2015 van staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft zij, mede namens de minister van SZW, informatie over de resultaten en ingezette acties. Met de uitvoering van de acties kan een reductie van 10-20% van de kosten gerealiseerd worden.

Daarover is een rapport verschenen dat een verslag is van het project en schetst tevens de aanpak van deze problematiek door de Rijksoverheid en brancheorganisaties in de komende jaren, klik hier voor het rapport. Er zijn vier werkgroepen ingesteld (informatievoorziening, veiligheidsinformatiebladen, registratie en out-of-the-box-oplossingen) om voor onderdelen van REACH knelpunten en oplossingen te identificeren. In de werkgroepen participeerden ministeries, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Rijkswaterstaat, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en brancheorganisaties.

De door de werkgroepen gevonden oplossingen zijn door de adviesbureaus Panteia en IVAM doorgerekend op kostenreductie voor het Nederlandse MKB. Op basis daarvan is een nadere prioritering gemaakt.

De plannen van de werkgroepen zijn bovendien voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (Actal), dat een advies heeft uitgebracht. Actal heeft, ter onderbouwing van haar advies, Panteia/IVAM gevraagd de kosten van REACH in 2014 in kaart te brengen,

Meer lezen over het onderzoek kan in het artikel 'Nalevingskosten REACH 2014'.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00