Arbeidsmarktprognose 2017-2018 voor UWV

gepubliceerd: 11-10-2018

Jaarlijks werkt Panteia mee aan de publicatie Arbeidsmarktprognose van UWV. Panteia levert daarvoor sectorale prognoses van productie, werknemers, zelfstandigen en vacatures.

De prognoses worden gemaakt aan de hand van het economische sectormodel Prisma en een vacaturemodel, ontwikkeld ten behoeve van de Arbeidsmarktprognose.

Om goed inzicht te krijgen in de jaarlijkse stand van zaken en de verwachtingen voor het komende jaar, heeft het UWV een jaarlijkse arbeidsmarktprognose nodig. Het draait in deze prognose om een onderzoek dat een helder beeld geeft van vraag (omvang en ontwikkeling van de werkgelegenheid), aanbod (omvang en ontwikkeling van de beroepsbevolking), de verwachte vacatures en de omvang en ontwikkeling van de werkloosheid. De prognoses worden per sector gemaakt en zijn zowel landelijk als regionaal. Ze zijn tot 5 jaar vooruit (2017-2022). Prognoses van de beroepsbevolking en de werkloosheid maakt UWV zelf. Om een helder beeld te geven van de arbeidsmarkt wordt gebruik gemaakt van het Prisma-model. De uitkomsten zijn ge[INVALID]erd op de meest recente macro-prognose van het CPB (Centraal Economisch Plan) en deskresearch. Het gaat bij dit laatste bijvoorbeeld over artikelen over de economie, werkgelegenheid en de arbeidsmarkt, landelijk en regionaal.

In de publicatie komen ook verschillen aan de orde tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, zoals tot uiting komt in de (nog) niet-vervulde arbeidsvraag (vacatures) en het onbenut arbeidsaanbod (werkloze beroepsbevolking en WW-gerechtigden). Met deze prognoses ondersteunt UWV haar partners op de arbeidsmarkt zoals gemeenten, werknemers- en werkgeversorganisaties, regionale samenwerkingsverbanden, sectororganisaties en onderwijsinstellingen.

Lees het rapport UWV Arbeidsmarktprognose 2017-2018

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00