Bemiddeling van zzp’ers in de zorg

gepubliceerd: 11-10-2018

Om een beter beeld te krijgen van de praktijk van bemiddeling van zzp'ers heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Panteia gevraagd een onderzoek uit te voeren.

Met de sterke toename van het aantal mensen dat als zzp'er in de zorg werkt, is er een markt ontstaan voor bureaus die arbeidsbemiddelingsdiensten aanbieden. Deze bureaus helpen zzp'ers bij het vinden van opdrachtgevers en bieden daarnaast vaak verschillende aanpalende diensten aan, zoals urenregistratie, facturering en soms ook training. De afgelopen tijd ontving het ministerie van VWS diverse signalen van schijnzelfstandigheid en schijnbemiddeling. Enkele bemiddelingsbureaus zouden oneigenlijk concurreren met uitzendbureaus of zorgaanbieders. Het ministerie heeft Panteia gevraagd een onderzoek uit te voeren. Het onderzoek is ge[INVALID]erd op een groot aantal interviews met bemiddelingsbureaus, zzp'ers en brancheorganisaties.

Omvang bemiddeling in Nederland

Met het onderzoek is allereerst de omvang van bemiddeling in beeld gebracht. Er zijn op dit moment ongeveer 250 bedrijven actief die zzp'ers ondersteunen met opdrachtbemiddeling. Het overgrote deel is klein en werkt regionaal. Een klein aantal van ongeveer 15 bureaus werkt landelijk met een franchiseformule met meerdere vestigingen door het land. Tweederde van de mensen die op dit moment als zzp'er een zorgend beroep uitoefent maakt inmiddels gebruik van een bemiddelaar. De helft daarvan werkt volledig via één of meerdere bureaus, de andere helft werft zelf ook opdrachten. De beroepsgroepen die vooral van bemiddeling gebruik maken zijn verzorgenden en verpleegkundigen. De meerderheid werkt in de thuiszorg, daarnaast werken zij (via bemiddeling) voor verpleegtehuizen, GGZ instellingen en in mindere mate ook voor ziekenhuizen. Onder kraamhulpen komt bemiddeling minder voor. Kraamzorg wordt vrijwel altijd geleverd via een kraamzorginstelling, de kraamhulpen die er als zzp'er werken doen dat als onderdeel van de flexibele schil. Er ontwikkelen zich ook nieuwe organisatievormen, bijvoorbeeld de coöperatie, waarin zzp'ers gezamenlijk een contract met een verzekeraar afsluiten.

Bemiddelingsdiensten

Ook is duidelijk geworden waar de bemiddelingsdiensten precies uit bestaan. Bemiddeling beperkt zich zelden tot een eenmalige koppeling van zzp'ers aan opdrachtgevers. Met de diensten die naast koppeling worden aangeboden, blijft de bemiddelaar in ieder geval altijd gedurende de looptijd van een opdracht in beeld. Het gaat vaak om urenregistratie, facturatie en het monitoren de dienstverlening. De diensten van bemiddelaars worden nooit aangeboden als een keuze pakket. Hoewel er dus wel verschillende diensten te onderscheiden zijn, kunnen deze bijna nooit afzonderlijk worden afgenomen. Bemiddelaars en zzp'ers blijven doorgaans ook na een specifieke opdracht met elkaar in contact, een meerderheid van de zzp'ers is honkvast, zij werkten in de afgelopen twee jaar via één bemiddelaar.

Positie bemiddelaar

De bemiddelaar neemt hiermee vaak een positie in tussen opdrachtgever en zzp'er in plaats van een positie aan de zijlijn. Dat blijkt onder andere uit de bevinding dat een kwart van de zzp'ers met zijn bemiddelaar afspraken maakt over hoe het werk als zorgverlener uitgevoerd moet worden. Verder blijkt dat uit de bevinding dat 69% niet met zijn opdrachtgever maar met zijn bemiddelaar afspraken maakt over het tarief waartegen gewerkt wordt. Ten slotte bleek ook dat 40% uiteindelijk wordt uitbetaald door de bemiddelaar en niet door de opdrachtgever.

Vergoeding

De vergoeding die opdrachtbemiddelaars zeggen te rekenen voor hun diensten bedraagt gemiddeld €4,50 per uur. Dit bedrag wordt wisselend in rekening gebracht bij zzp'er, opdrachtgever of beiden (zzp'er en opdrachtgever). De vergoeding die zzp'ers zeggen te betalen voor opdrachtbemiddeling bedraagt gemiddeld €3,70 per uur. Vanwege het feit dat opdrachtgevers vaak ook een deel betalen is dit een deel van de bemiddelingsvergoeding. De zzp'ers die aangeven dat hun opdrachtgevers niet meebetalen, noemen gemiddeld een bemiddelingsvergoeding van €4,20. Het komt neer op ongeveer 14% van de opdrachtsom.

Kamerbrief over arbeidsmarkt zorg: herstel na moeilijke jaren

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00