Benodigde skills voor functies in de e-commerce

gepubliceerd: 11-10-2018

De e-commerce groeit en ontwikkelt zich snel. Er is snel goed gekwalificeerd personeel nodig, hoger en middelbare onderwijsinstellingen moeten dus gericht opleiden. Daarvoor is informatie nodig over welke mensen de e-commerce precies nodig heeft.

Panteia onderzocht de e-commerce sector in opdracht van Thuiswinkel.org en met financiering van de Human Capital Tafel Logistiek.  Centraal stonden de competenties van het hoger opgeleid personeel dat op de hoofdkantoren van de webwinkels werkzaam is. Dat personeel kan werkzaam zijn in verschillende functiegebieden: e-marketing, e-commerce, e-supply chain management, e-ICT en –data.

Het onderzoek bestond uit desk research, analyses op data van de vacaturespider Jobfeed en een enquête onder e-commerce-gerelateerde bedrijven. Door Thuiswinkel.org is als basis voor het onderzoek een uitgebreid schema opgesteld van functiegebieden, functies en relevante (harde) competenties. Zowel deze harde als softe competenties zijn bevraagd in de vragenlijst.

Enkele uitkomsten:

  • In e-commerce beroepen op mbo-plus-niveau of hoger werken in totaal ruim 21.000 werknemers, waarvan zo’n 5.000 bij de ‘pure players’ (webwinkels zonder moederbedrijf met fysieke winkels).
  • De top-5 van meest voorkomende functies zijn: 1) Software specialist (meerdere talen); 2) Content specialist; 3) Conversie optimalisatie specialist; 4) Accountmanager; 5) Front end developer (CSS/HTML/JS). Deze top vijf is goed voor een derde van de werknemers.
  • Per jaar zijn er meer dan 15 duizend online vacatures voor deze specialisten. Werkgevers verwachten dat het aantal vacatures nog verder zal groeien. Dit komt omdat ook de bedrijven groeien.
  • Een derde van de vacatures is moeilijk vervulbaar, vooral op het gebied van supply-chain management en e-data wordt het lastig.
  • Bedrijven achten zich meer dan concurrerend op de arbeidsmarkt, vooral omdat ze goede carrière- en ontwikkelingsmogelijkheden bieden en omdat functie-inhoud en werkomgeving interessant zijn voor nieuwe werknemers.
  • Veruit de meeste vacatures liggen op het niveau HBO of HBO/WO. Tegen de helft van de werkgevers verwacht dat het instroomniveau zal stijgen.
  • Net als in veel andere sectoren, gaat de vraag van bedrijven steeds meer uit naar combinaties van harde en zachte competenties: een t-shaped profile. De gevraagde hard skills verschillen tussen functiegebieden. Qua soft skills springt één competentie er positief uit:initiatief.
  • Twee derde van de werkgevers ervaart tekortkomingen bij deze werknemers op het gebied van digital skills. Men verwacht wel dat de tekortkomingen de komende jaren minder gaan worden.
Al met al is te concluderen dat er een grote behoefte bestaat aan nieuw goed gekwalificeerd personeel maar ook aan verdere ontwikkeling van het zittend personeel.

Lees ook het persbericht van Thuiswinkel.org: Groot tekort aan gekwalificeerd e-commercepersoneel

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00