De innovativiteit van bedrijven in de provincie Utrecht

gepubliceerd: 11-10-2018

Bedrijven in verstedelijkte gebieden zijn het meest innovatief. Innovativiteit is bovendien gerelateerd aan bedrijfsgrootte. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Panteia heeft uitgevoerd voor de Economic Board Utrecht.

Voor het in kaart brengen van de innovativiteit van de bedrijven in de provincie Utrecht heeft Panteia gebruik gemaakt van de innovatiepiramide, een door Panteia ontwikkelde methodiek. De innovatiepiramide onderscheidt de volgende vijf typeringen van innovativiteit: koplopers, ontwikkelaars, toepassers, volgers of niet-innovatieven.

Onder grotere bedrijven bevinden zich relatief meer koplopers qua innovativiteit. Onder bedrijven met 50 of meer werkzame personen (wp) is het percentage koplopers 21%, bij bedrijven met 10-49 wp 8%, bij bedrijven met 2-9 wp 3% en bedrijven met 1 wp 2%. In de sectoren 'ICT, communicatie' en 'industrie' is het aandeel koplopers en ontwikkelaars het hoogst, namelijk 7% koplopers en 32% ontwikkelaars in de sector 'ICT, communicatie' en 5% koplopers en 22% ontwikkelaars in de sector 'industrie'. Verder zijn de verstedelijkte gebieden het meest innovatief, met de gemeenten Utrecht en Amersfoort en hun directe omgeving aan top. Nabijheid van een stedelijk milieu gaat kennelijk samen met een concentratie van innovatieve bedrijven.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00