Effecten brutering bijstand op administratieve lasten bijstandsontvangers en de overheid

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia onderzocht in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de effecten van brutering van de bijstand op administratieve lasten van bijstandsontvangers en de overheid.

Het ministerie van SZW hecht veel belang aan het makkelijker en aantrekkelijk maken van het aanvaarden van tijdelijk- en flexwerk vanuit de bijstand. Daarnaast is een belangrijke doelstelling om de administratieve lasten van burgers en gemeenten tot een minimum te beperken.

Administratieve lasten

De uitvoering van bijstandsuitkeringen leidt tot administratieve lasten bij burgers en gemeenten. Deze treden bij bijstandsontvangers vooral op in situaties met tijdelijk-/flexwerk. In het geval van tijdelijk werk moet de uitkering opnieuw worden aangevraagd en als men geregeld flexwerk heeft, dienen er maandelijks verrekeningen en terugvorderingen plaats te vinden. Dit komt de laatste jaren vaker voor omdat het aantal bijstandsontvangers groter is geworden en omdat tijdelijk- en flexibel werk is toegenomen.

Brutering van de bijstand als oplossing

Brutering van de bijstand is een door gemeenten aangedragen oplossingsrichting om tijdelijk en deeltijdwerk eenvoudiger te faciliteren. Verrekenen is nu complex omdat de bijstand een netto-uitkering is en het salaris een brutobedrag. Brutering van de bijstand maakt het eenvoudiger om inkomsten uit arbeid te verrekenen met de uitkering, waardoor de kans op latere correcties en inhoudingen kleiner wordt. Met deze oplossingsrichting zou de netto-systematiek vervangen worden door een brutosystematiek  Gemeenten hebben gevraagd om onderzoek te doen naar de gevolgen voor de administratieve lasten voor gemeenten en bijstandsontvangers bij deze oplossingsrichting.

Resultaten onderzoek

De belangrijkste conclusie is dat de effecten op de uitvoering zeer beperkt zijn. Uit een ander onderzoek blijkt dat de inkomenseffecten voor het grootste deel van de bijstandsgerechtigden beperkt zijn, maar dat de effecten bij echtparen waarvan één van de partners aan het werk gaat een aandachtspunt zijn.

De onderzoeken zijn in samenwerking met het ministerie van SZW begeleid door onder andere gemeenten, VNG, Divosa, de LCR en de Ministeries van Financiën en BZK. In een bestuurlijk overleg met de VNG is het ministerie van SZW, alles afwegende, tot de conclusie gekomen dat een overstap naar een bruto bijstand op dit moment niet gewenst is. Mocht een volgende kabinet besluiten tot harmonisering van inkomensbegrippen dan kan brutering van de bijstand daar wel een bijdrage aan leveren.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00