Er is behoefte aan een hbo-master Toekomstgericht onderwijs

gepubliceerd: 11-10-2018

De behoeftepeiling die Panteia voor de Marnix Academie uitvoerde, wijst uit dat 74% van de leerkrachten en 85% van de (locatie-)directeuren in het primair onderwijs inhoudelijk geïnteresseerd is in de hbo-masteropleiding Toekomstgericht onderwijs.

 

Rekening houdend met allerlei praktische voorwaarden geeft bijna 40% van de potentieel geïnteresseerden aan binnen vijf jaar met de hbo-master te willen starten.

Vanaf september 2017 willen de lerarenopleiders van De Kempel, Iselinge, iPabo en de Marnix Academie starten met de nieuwe hbo-masteropleiding Toekomstgericht onderwijs. Deze hbo-master is bedoeld voor leerkrachten in het primair onderwijs. In deze hbo-master spelen de lerarenopleiders in op de vraag van leerkrachten naar 21stecentury skills, leren ontwerpen en implementeren van vernieuwend onderwijs en is er expliciet aandacht voor de persoonlijk ontwikkeling van leerlingen en de voorbereiding op hun deelname aan de maatschappij.

Om de hbo-masteropleiding in aanmerking te laten komen voor bekostiging moet een nieuwe opleiding getoetst worden door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). Hiervoor dient de hogeschool de arbeidsmarktbehoefte voor de nieuwe opleiding aan te tonen. Panteia heeft daarom in opdracht van de Marnix Academie in het najaar van 2016 een behoeftepeiling uitgevoerd onder leerkrachten en (locatie-)directeuren in het primair onderwijs.

Voor meer informatie over onderzoek naar de arbeidsmarktbehoefte van een nieuwe opleiding kunt u terecht bij Douwe Grijpstra of Inge van den Ende.

 

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00