Erasmus+: Op weg naar een New Programme Generation

gepubliceerd: 02-05-2019

Op 23 mei stemt Europa over een nieuw Europees parlement, maar wat betekent dit nu eigenlijk voor ons als burgers? Panteia heeft een goede staat van dienst op het gebied van onderzoek voor de Europese Commissie en het Europees Parlement. Ter ere van de komende parlementsverkiezingen willen we graag een voorproefje geven van de projecten die we in het verleden hebben uitgevoerd. Vandaag: Erasmus+

Kort geleden heeft Panteia met veel genoegen onze recente studie over het Erasmus+ Programme mogen presenteren aan het CULT Comité van het Europees Parlement. Het Europees Parlement vroeg deze studie onlangs aan om beter inzicht te krijgen in de uitkomsten van éen van de EU’s belangrijkste, “flagship” programma’s. Dit programma biedt financiering voor projecten binnen het onderwijs en beroepsonderwijs, onder scholen, jeugd en sport. Onze studie bekeek de uitkomsten van het programma, en analyseerde de besluitvormingsprocedures die worden toegepast om het programma in de lidstaten uit te voeren. Het uiteindelijke doel was om tot concrete aanbevelingen te komen voor de volgende cyclus van het Erasmus+ programma, en om tevens een reflectie te bieden voor de tussentijdse evaluatie van de Europese Commissie.

Uit onze studie blijkt dat Erasmus+ goed werkt en tot zeer positieve uitkomsten heeft geleid. Het programma ondersteunt zowel scholen, beroepsonderwijs, en het hogere (beroeps) onderwijs, als jongeren, docenten en de staf. Er volgde een scherpe doch constructieve discussie tussen de Parlementariërs over de toekomst van het programma.

In het kader van kernactiviteit 1 van dit programma, die de mobiliteit van lerenden en personeel ondersteunt, en gezamenlijke masteropleidingen, konden ongeveer 500.000 jongeren studeren, een opleiding volgen, vrijwilligerswerk doen of deelnemen aan jongerenuitwisselingen in het buitenland. Onder mobiliteit wordt in dit geval verstaan het reizen binnen een regio van het land, door het hele land of over de grenzen heen naar andere landen.

Kernactie 2 bestaat uit strategische partnerschappen, projecten voor capaciteitsopbouw, kennisallianties en allianties voor sectorale vaardigheden. In 2016 waren in het kader van kernactie 2 453.645 deelnemers betrokken bij 2.764 projecten, waarbij ongeveer 16.612 organisaties in heel Europa betrokken waren. 

Bekijk de infographic hier in het groot. 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00