Evaluatie activerende Wajong

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia onderzoekt in hoeverre de activerende dienstverlening van UWV aan Wajongers doeltreffend en doelmatig was. De resultaten bieden input voor de beleidsdoorlichting van artikel 4 (jonggehandicapten), door het Ministerie van SZW.

Met de wetswijziging in 2010 veranderde het karakter van de Wajong. Waar die voor 2010 vooral gericht was op inkomensondersteuning, kwam vanaf 2010 het activerende karakter centraal te staan. In 2015 veranderde de Wajong opnieuw. Sindsdien maken alleen jongeren die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben aanspraak op Wajong.

Panteia levert bouwstenen voor de beleidsdoorlichting van het Ministerie van SZW door onderzoek te doen naar de activerende dienstverlening van UWV aan Wajongers die tussen 2010 en 2014 zijn ingestroomd. Daarbij bekijken we de prestaties over de periode 2010-2016.  Met het onderzoek gaan we na in hoeverre de activerende dienstverlening door UWV doeltreffend en doelmatig was.

De onderzoekers hanteren de theory of change om vast te stellen welke resultaten (waarschijnlijk) zijn behaald met de activerende dienstverlening. Het onderzoek bestaat uit desk research, interviews en een aantal case studies in de arbeidsmarktregio's.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00