Evaluatie concessie openbaar vervoer en Haltetaxi in de Provincie Zeeland

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia en OVnetwerk evalueerden in opdracht van de Provincie Zeeland de busconcessie en de Haltetaxi. Uit het onderzoek bleek dat het provinciebeleid werkt, maar dat er nog wel verbeteringen mogelijk zijn.

Budgetten voor openbaar vervoer onder druk

Sinds een aantal jaar staan de budgetten voor mobiliteit onder druk, waardoor decentrale overheden gedwongen worden keuzes te maken in het mobiliteitsbeleid. Voor provincies is openbaar vervoer een belangrijke pijler van het mobiliteitsbeleid. Door de teruggang in budgetten is een verandering in beleid nodig om de concessie voor openbaar vervoer uit te voeren met de beschikbare middelen. Veel vervoersautoriteiten besluiten een onderscheid aan te brengen tussen routes met veel reizigers en routes met weinig reizigers. Het wordt niet meer als efficiënt gezien om grote voertuigen, met een vaste dienstregeling, te laten rijden op routes met weinig reizigers. Daarvoor in de plaats komen er flexibele, vraagafhankelijke systemen, zogenoemde Kleinschalige Mobiliteitsoplossingen (KMO).

Nieuw beleid openbaar vervoer in de Provincie Zeeland

In 2013 hebben Provinciale Staten van de Provincie Zeeland het beleidsplan 'Nieuwe lijnen' vastgesteld. Met dit beleidsplan wordt het nieuwe beleid voor openbaar vervoer in Zeeland gevormd. Hierin streeft de Provincie naar een optimale aansluiting van het aanbod op de vraag naar openbaar vervoer van diverse reizigersgroepen, zoals scholieren/studenten, forenzen, vervoersarmen, verblijfstoeristen, en mensen met een zorgvraag.

Het provinciaal beleid vormde de basis voor de aanbesteding van het openbaar vervoer in Zeeland. De concessie is na een Europese aanbesteding gegund aan Connexxion. Een belangrijk aspect in deze nieuwe concessie is dat een mobiliteitsgarantie wordt geboden voor die plekken en momenten waarop het vaste busnet (het netwerk met een dienstregeling) vanwege de beperkte vraag niet langer geboden kan worden. Deze mobiliteitsgarantie wordt geboden in de vorm van de Haltetaxi, een flexibel en op afroep beschikbaar netwerk.

Provinciebeleid werkt, maar verbeteringen haltetaxi mogelijk

Twee jaar na invoering van het nieuwe openbaarvervoerssysteem zijn Panteia en OVnetwerk gevraagd om een evaluatie uit te voeren op de busconcessie en de Haltetaxi. Zij onderzochten of met het huidige aanbod de beleidsdoelen uit 'Nieuwe lijnen' gerealiseerd worden. Panteia en OVnetwerk wonnen advies in bij relevante stakeholders en stemden dit af met Connexxion. Verder gaven zij concrete aanbevelingen voor de dienstregeling voor 2018.

Belangrijkste bevinding uit het onderzoek is dat de doelstellingen uit het provinciaal beleid zijn gerealiseerd. Er zijn verbeteringen aan te brengen in de optimalisatie van het reguliere openbaar vervoer en verdere integratie tussen het regulier openbaar vervoer en Haltetaxi, waarvoor er een aantal concrete aanbevelingen gedaan worden. Van een aantal buslijnen in dalmomenten (avondperiode en in het weekend) wordt dusdanig weinig gebruik gemaakt, dat een flexibel systeem hier efficiënter voorziet in de mobiliteitsbehoefte. Het is van belang dat het flexibele systeem laagdrempelig is, om te voorkomen dat er vanwege de gebruiksdrempels vraaguitval plaatsvindt in de omzetting van het vaste net naar een flexibel net. In West Zeeuws-Vlaanderen is er een aantal Haltetaxilijnen waarvan veel gebruik wordt gemaakt, waardoor het waarschijnlijk efficiënter is om deze reizigers te vervoeren met een vaste (buurt)bus.

Er zijn een aantal verbeteringen aan te brengen in het concept Haltetaxi, om ervoor te zorgen dat deze mobiliteitsgarantie ook daadwerkelijk gebruikt wordt door diegene die in hun mobiliteitsbehoefte hiervan afhankelijk zijn. Aanbevelingen zijn om de Haltetaxi nog meer af te stemmen op de dienstregeling van de bus, om ervoor te zorgen dat de Haltetaxi ook oproepbaar is op momenten dat die nodig is, en om ervoor te zorgen dat de werking van het systeem bij iedereen duidelijk is. Dit moet eraan bijdragen dat de drempel om gebruik te maken van de Haltetaxi wordt verlaagd.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00