Gebruikersonderzoek Panteia pilots eID-middelen

gepubliceerd: 11-10-2018

Op 25 augustus 2016 is de Tweede Kamerbrief 'Impuls eID' verschenen. Panteia deed onder burgers onderzoek naar hun ervaringen met het aanvraagproces, de ingebruikname en het gebruik van de vervangsmiddelen voor DigiD.

In de brief staan de stappen beschreven die het kabinet wil nemen bij de verdere modernisering van de wijze waarop burgers zich online kunnen identificeren. Het huidige DigiD wordt vervangen door meerdere middelen die op een hoger beveiligingsniveau identificatie mogelijk maken. Om de werking van deze middelen te testen zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd.

In het afgelopen half jaar hebben verschillende pilots plaatsgevonden, waarin verschillende nieuwe middelen zijn getest. Het gaat hierbij om het inloggen met een identiteitskaart, rijbewijs, een bankmiddel (iDIN) en een middel dat door private aanbieders wordt aangeboden (Idensys).

Uit het onderzoek bleek dat bij alle middelen gebruikers behoorlijk tevreden zijn over de gebruiksvriendelijkheid van de middelen. Wel bleken er nog verbeteringen mogelijk in het aanvraagproces en de ingebruikname bij enkele middelen. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt door de Commissie Kuijpers om te adviseren over de voortzetting van huidige pilots. Het advies van de Commissie is één van de bouwstenen van de brief aan de Tweede Kamer.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00