Groot belang franchisenemers voor de Nederlandse Economie

gepubliceerd: 11-10-2018

In opdracht van BOVAG en het Vakcentrum heeft Panteia onderzoek gedaan voor Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN) naar de impact van franchisenemers op de Nederlandse economie.

Het rapport ‘De economische impact van franchisenemers’ is vandaag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat.

Omvang van de franchisenemers in Nederland

Panteia heeft ruim 1.000 franchiseformules geïnventariseerd. Het gaat daarbij om 33.000 vestigingen. De omzet van de franchisenemers in Nederland bedraagt €53,5 miljard en de franchisenemers bieden werk aan ruim 330.000 medewerkers. Het grootste deel van de franchiseomzet komt voor rekening van de automotive sector met ruim €23 miljard. De omzet van de franchise-supermarkten bedraagt ruim €13 miljard.

Wetsvoorstel voor regelgeving voor franchising

Op dit moment bestaat er een vrijwillige gedragscode voor franchising, de Nederlandse Franchisecode (NFC). De NFC is bedoeld om meer evenwichtige verhoudingen te verwezenlijken tussen franchisegevers en franchisenemers. Momenteel ligt er een wetsvoorstel om de NFC in de wet te verankeren. BOVAG en Vakcentrum (organisatie van zelfstandige detaillisten in food, non-food en fast moving consumer goods) vinden het belangrijk dat bij de afweging om de NFC in de wet te verankeren kennis wordt genomen van het belang van franchise en van de franchisenemers in de Nederlandse economie.

Impact van franchisenemers op de Nederlandse economie

Franchisenemers creëren zelf toegevoegde waarde voor een bedrag van ruim €12 miljard (directe impact). Daarnaast is ook sprake van indirecte impact van franchisenemers doordat zij inputs nodig hebben van andere bedrijven. Dit levert nog eens 5,6 miljard aan toegevoegde waarde. De totale bijdrage van de franchisenemers bedraagt daarmee bijna 3% van het bruto binnenlands product. In de Verenigde Staten (met stringere regelgeving voor franchising) is deze impact aanzienlijk hoger, namelijk ruim 7%. Naast de economische impact is ook sprake van maatschappelijke impact van franchisenemers door het effect op de lokale arbeidsmarkt en de organisatie en sponsoring van lokale activiteiten.

Het rapport is verkrijgbaar via de website van het Vakcentrum.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Hans Verweij van het Vakcentrum via (0348) 41 97 71 of 06 123 07 399.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00