Handreiking Effectieve kennismaking tussen jongeren en werkgevers

gepubliceerd: 11-10-2018

In opdracht van SZW schreven Panteia, De Beleidsonderzoekers en Art.1/Radar een handreiking Effectieve kennismaking tussen jongeren en werkgevers, die tips en praktische voorbeelden bevat om een goede kennismaking op te zetten.

Kennismaking tussen werkgevers en jongeren, bijvoorbeeld tijdens een speeddate of banenmarkt, kan werkzoekende jongeren aan werk helpen en negatieve beeldvorming overbruggen. De opzet en uitvoering van zo'n kennismaking maakt echter veel uit: een slechte kennismaking heeft geen of zelfs een negatief (vooroordelen bevestigend) effect.

In deze handreiking beschrijven we tien projecten waarbij kennismaking tussen werkgevers en jongeren tot stand wordt gebracht. Deze kennismaking is belangrijk om een aantal redenen. Ten eerste om werkzoekende jongeren en werkgevers aan elkaar te koppelen, en zo een bijdrage te leveren aan het verkleinen van de jeugdwerkloosheid en een gezonde arbeidsmarkt. Ten tweede omdat kennismaking kan bijdragen aan het overbruggen van negatieve beeldvorming die soms een rol kan spelen wanneer werkgevers jongeren willen aannemen.

De handreiking moet beleidsmedewerkers en uitvoerders inspiratie en praktische voorbeelden bieden waarmee ze in hun gemeente of regio projecten kunnen opzetten waarbij een goede kennismaking tussen werkgevers en jongeren tot stand is te brengen. Een goede kennismaking tussen jongere en werkgever kan bijdragen aan het overbruggen van negatieve beeldvorming. Het idee is dat de jongere en de werkgever elkaar leren kennen voordat de selectie plaatsvindt, waardoor de selectie niet op basis van beeldvorming over de groep plaatsvindt, maar op basis van de kennis van de persoon.

Een nadere analyse van alle projecten die we hebben onderzocht laat zien dat met name de vrijblijvendheid van de kennismaking in vrijwel alle projecten een grote rol speelt. Daarnaast wordt er bij relatief veel projecten aandacht besteed aan de gelijkwaardigheid van de relatie, de verwachtingen vooraf en aan het ontwikkelen van empathie tussen werkgever en jongere.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00