Innovatieve Control Tower voor Europese spoorsector

gepubliceerd: 11-10-2018

Het project 'Smart Supply Chain Oriented Rail Freight Services' (SMART-RAIL) is op 17 november in Brussel gepresenteerd aan de Europese spoorvervoersector. Panteia is manager van één van de vooruitstrevende kerninitiatieven binnen SMART-RAIL.

Panteia verbindt binnen dit project verschillende marktpartijen, diverse internationale onderzoeksinstituten en publieke autoriteiten, zoals infrastructuurbeheerders en havenbedrijven. Naast het toevoegen van de eigen expertise van Panteia, wordt er op deze manier het beste naar boven gehaald uit gecombineerde achtergronden en expertises.
De Control Tower De "Control Tower for long distance rail freight transport" maakt het mogelijk om van vrachtvervoer per spoor een betrouwbaarder, zichtbaarder en concurrerender service te maken. Dit als onderdeel van de intermodale keten, waarin meerdere vormen van transport samenkomen. De Control Tower bestaat uit een add-on IT-interface, die verbonden is met het bestaande controlesysteem voor wegtransport van projectpartner Seacon, een Logistic Service Provider (LSP). De implementatie van de Control Tower op twee spoorcorridors dient als showcase voor verdere opname in de transportsector.Het verbeteren van de voorspelbaarheid en zichtbaarheid van het spoorvervoer en daarmee het verlagen van de Total Cost of Ownership (TCO), bewijst dat het mogelijk is om vrachtvervoer per spoor aantrekkelijker en concurrerender te maken. Het delen van informatie tussen verschillende belanghebbenden moet leiden tot regelmatige – en uiteindelijk real-time – status updates van het verloop van het transport op de corridor. De implementatie van de Control Tower vindt plaats op de corridors Bettembourg – Le Belou en Rotterdam – Venlo. Mogelijk volgen daarna de corridors Neuss-Budapest en Venlo – Melzo.
Shift2Rail Shift2Rail is het eerste Europese initiatief voor gericht onderzoek, innovatie en marktgedreven oplossingen, via het versnellen van de integratie van geavanceerde technologieën. Met onderzoek en ontwikkeling binnen dit Horizon 2020-initiatief worden de technologieën gecreëerd die nodig zijn voor het verdubbelen van de Europese spoorcapaciteit en het met 50% vergroten van de betrouwbaarheid en servicekwaliteit.
Het event van Shift2Rail gaf SMART-RAIL de mogelijkheid om de tot nu toe behaalde resultaten te belichten en te integreren met het programma van Shift2Rail. De bijeenkomst werd geopend door dhr. Philippe Citroën, Directeur-Generaal van de Association of the European Rail Industry. Een omvattende conclusie was dat het potentieel voor groei van het spoorvervoer via innovatie duidelijk aanwezig is, maar dat een verandering van instelling en gevoel van urgentie nodig zijn.
Lees hier meer over Shift2Rail  en SMART-RAIL.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00