INTACT - Impact of extreme weather events on critical infrastructure

gepubliceerd: 11-10-2018

Steeds vaker wordt onze samenleving geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Is onze infrastructuur hiertegen bestand? Is de infrastructuur robuust genoeg om de klappen op te vangen? Wat doen de diverse regio's in Europa aan de effecten van extreem weer op de vitale infrastructuur zoals transport, energie en telecommunicatie? Het INTACT project geeft antwoord op deze vragen.

Panteia heeft de afgelopen drie jaar (2014-2017) meegewerkt aan INTACT dat voor de Europese Commissie wordt uitgevoerd. Het INTACT project is uitgevoerd door een consortium van 12 partners uit heel Europa.

INTACT is voortgekomen uit de vraag om een beter inzicht te krijgen in de gevolgen van extreme weersomstandigheden op vitale infrastructuur van onze samenleving. Dit omvatte diverse aspecten zoals de definiëring van vitale infrastructuur, het opstellen van extreem weer scenario's, het ontwikkelen van een risico management raamwerk, training en opleidingsmateriaal, en het ontwikkelen van een beslissingsondersteunend instrument, de INTACT Wiki. Onze (tussentijdse) resultaten hebben we getoetst en geëvalueerd in 5 verschillende case studies (Ierland, Nederland, Italië, Spanje, & Finland), waar we te maken hebben gehad met verschillende typen extreem weer en verschillende typen vitale infrastructuur.

Het doel van INTACT is om ondersteuning te bieden aan beheerders en beleidsmakers die zich met vitale infrastructuur bezighouden om te zien hoe zij zich kunnen wapenen tegen de effecten van extreme weersomstandigheden en hoe ze de bijbehorende risico's kunnen beperken. In de praktijk betekent dit het verbinden van de werelden van klimaatonderzoekers, meteorologen, infrastructuur beheerders, beleidsmedewerkers, gebruikers van de infrastructuur en planologen.

Hoewel het risicomanagement van vitale infrastructuur een multidisciplinaire kwestie is, vonden we (grote) verschillen in begrip, taal, en aanpak tussen deze werelden. Binnen INTACT hebben we gepoogd deze verschillen te overbruggen door het ontwikkelen van:

  1. een gebruiksvriendelijke en intuïtieve online data[INVALID] van achtergrondinformatie en kennis over klimaatverandering, extreem weersomstandigheden, kritische infrastructuur, met voorbeelden, illustraties en referenties, (intact-wiki.eu), en
  2. een stap-voor-stap-methode die het mogelijk maakt om deze data te gebruiken om (toekomstige) extreem weer risico's voor de vitale infrastructuur te bepalen. Elke stap geeft een beschrijving welke instrumenten/methoden van toepassing zijn, hoe je ze moet gebruiken, en wat je vervolgens met de output kunt doen.
Het INTACT Eind Evenement wordt deze week gehouden (23 maart). Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.intact-project.eu.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00