Kleine verbetering marktomstandigheden van mkb-bouwbedrijven

gepubliceerd: 11-10-2018

Marktomstandigheden zijn in het afgelopen halfjaar iets verbeterd voor de mkb-bouwbedrijven, zo blijkt uit de Monitor MKB Bouw en Infra. Dit onderzoek wordt elk half jaar uitgevoerd door Panteia in opdracht van de Aannemersfederatie Nederland.

Het aantal gedwongen ontslagen is het afgelopen jaar afgenomen en aannemerijen zijn positiever geworden over de werkvoorraad. Door optimisme wordt er, na jaren, weer geïnvesteerd in ICT en opleidingen. Toch is er nog een lange weg te gaan.

Bedrijven zijn van mening dat de Wet Werk en Zekerheid ("WWZ") die per 1 juli 2015 is ingegaan, averechts werkt. Anders dan de WWZ beoogt, blijft het in dienst nemen van vaste werknemers geremd. Ook de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar draagt daaraan bij, volgens mkb-bouwbedrijven. Verder blijft het ontslaan van slecht functionerend personeel moeilijk. De bouwbedrijven stellen dat door de vele regels het lijkt alsof de arbeidsflexibiliteit eerder is afgenomen dan toegenomen. Om het aannemen van vast personeel en de werkgelegenheidsgroei te stimuleren, moeten de arbeidsmarktrisico's verminderd worden,  vinden zij.

Voor een uitgebreide samenvatting van het onderzoek wordt verwezen naar de website van Aannemersfederatie Nederland.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00