Maatregelen ministerie VWS leiden tot 10 miljoen minder regeldruk

gepubliceerd: 11-10-2018

Uit onderzoek van Panteia blijkt dat twaalf maatregelen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ervoor hebben gezorgd dat de regeldruk voor zorgaanbieders met ruim tien miljoen is afgenomen.

De initiatieven van het ministerie van VWS dragen daarmee bij aan de kabinetsdoelstelling om de regeldruk vanuit wet- en regelgeving met 2,5 miljard te verminderen.

In het onderzoek werd een breed scala aan regelwijzigingen en maatregelen bekeken. Onder andere het toezicht in de Opiumwet, het initiatief 'het roer gaat om' en enkele maatregelen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werden onder de loep genomen. In alle gevallen brachten wij in beeld welke handelingen er zowel vóór als na de wijziging werden verricht en hoeveel tijd daarmee gemoeid was.

Door de handelingen in tijdsbesteding uit te drukken, konden we berekenen hoeveel tijd er werd bespaard. Vervolgens werd deze tijdswinst op basis van standaardtarieven vertaald naar een winst in euro's. Het onderzoek had betrekking op een afgebakend aantal regels en zegt dus niets over de ontwikkeling in de zorg en welzijn als geheel.

Op 31 maart werd het rapport door Staatssecretaris van Rijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Lees de begeleidende brief.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00