Meer dan vierduizend alcoholverkooppunten 'op afstand'

gepubliceerd: 11-10-2018

Uit een inventarisatie door Panteia blijkt dat er in Nederland ruim vierduizend organisaties zijn die alcohol thuis of via de post bezorgen. Deze inventarisatie werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Thuisbezorgrestaurants en bierkoeriers
De meeste van de alcoholverkooppunten zijn thuisbezorgd restaurants waar ook bier en wijn bij de gerechten kan worden besteld. Binnen het segment aan thuisbezorgservices zijn er ook aanbieders die zich specialiseren in het bezorgen van alcoholhoudende drank. Dit zijn de zogenaamde ‘bierkoeriers’ of ‘biertaxi’s’. Verder zijn er webshops voor specifieke producten zoals bier, wijn of een sterk alcoholische drank, die al dan niet bij een fysieke winkel horen.

Er kan veelal op meerdere manieren bij de verkooppunten worden besteld: meestal via een website en telefonisch. Bijna tien procent werkt met een app.

Toezicht en handhaving
De inzichten uit de inventarisatie helpen het ministerie van VWS bij het ontwikkelen van beleid ten aanzien van de handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het kopen van alcohol. Het toezicht hierop is decentraal bij de gemeenten belegd. In de praktijk is het echter nauwelijks uitvoerbaar om toezicht te houden bij het moment van afleveren van online bestelde producten. Daarom wordt er gekeken of het toezicht en de handhaving kan plaatsvinden op het moment van (online) aankoop.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00