MKB-ondernemers optimistisch over 2017

gepubliceerd: 11-10-2018

Ondernemers zijn in meerderheid positief over omzet- en werkgelegenheidsgroei. Dat blijkt uit een peiling (MKB Stemmingsindex) die Panteia heeft uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland en De Ondernemer.

Het midden- en kleinbedrijf heeft de wind weer in de zeilen. Slechts 1 op de 10 ondernemers vindt dat het slechter met hun bedrijf gaat dan een jaar geleden. De resultaten van de MKB Stemmingsindex zijn gepresenteerd bij de start van de 20ste editie van de Week van de Ondernemer in de Jaarbeurs in Utrecht.

Een meerderheid van 56% van de MKB-ondernemers vindt dat het beter met hun bedrijf gaat dan vorig jaar, al zijn de verschillen per sector behoorlijk. Industrie en ICT steken met kop en schouders boven andere sectoren uit. Bij ruim een derde (35%) van de MKB-bedrijven is de situatie vergelijkbaar met een jaar geleden. Een kleine minderheid van 9% vindt juist dat het slechter gaat.

Grootste stijgingen omzet en werkgelegenheid in ICT en Bouw Waar het gaat om de verwachtingen ten aanzien van omzet en werkgelegenheid scoort de ICT-sector het hoogst. Gemiddeld stijgt het aantal medewerkers dat mkb-bedrijven in dienst nemen met 2%, in de ICT is dat 5,3%. Ook qua omzetontwikkeling zit deze sector met een plus van 6,7% boven het gemiddelde van bijna 6%. De bouw is hier een goede tweede, met een door ondernemers verwachte omzetgroei van 6,5%. In deze sector groeit de werkgelegenheid naar verwachting met 3,6%.

Drivers De peiling laat zien dat het mkb sterk inzet op vernieuwing. De ondernemers schrijven de positieve ontwikkelingen in hun bedrijf met name toe aan uitbreiding van hun marketingactiviteiten, de introductie van nieuwe producten of diensten en meer aandacht voor e-commerce.

Belemmeringen De voornaamste belemmering die ondernemers in hun bedrijfsvoering ervaren, is het vinden van goede medewerkers. Een tweede belemmering is de administratieve belasting van regelgeving door de overheid.

MKB-ondernemers optimistisch over 2017

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00