MKB succesvoller bij aanvraag van nieuwe financiering

gepubliceerd: 11-10-2018

Uit onderzoek van Panteia in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat 23% van de MKB bedrijven verwacht het komende jaar opnieuw een financieringsbehoefte hebben.

Deze financiering hebben zij naar verwachting vooral nodig voor investeringen in huisvesting en bedrijfsmiddelen, groei en overnames, werkkapitaal en herfinanciering. Het MKB denkt het komende jaar € 15,5 miljard nodig te hebben voor deze investeringen.Het krijgen van toegang tot financiering is van groot belang voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven. Uit deze monitor blijkt dat veel MKB bedrijven succesvol financiering kunnen aanvragen voor de investeringsplannen. In 2015 heeft 31% van de bedrijven, dit zijn ruim 100.000 bedrijven met tenminste twee werkzame personen, zich georiënteerd op het verkrijgen van financiering. Dit wil zeggen dat deze bedrijven de mogelijkheid hebben onderzocht of zij met het verkrijgen van externe financiering, de positie van hun bedrijf kunnen versterken.

Oriëntatie op financiering Meest genoemde redenen om zich op het verkrijgen van financiering te oriënteren zijn: het op peil houden van het werkkapitaal, het kunnen investeren in huisvesting, bedrijfsmiddelen en overige vaste activa, herfinanciering van bestaande arrangementen, en financiering van groei en overnames. Het mogelijk maken van investeringen is voor veel bedrijven belangrijker geworden, in vergelijking met voorgaande jaren.

De meeste bedrijven die zich op het verkrijgen van financiering oriënteren, zoeken hiervoor advies vooral bij de huisbank en - in het MKB - de bedrijfsadviseur. Deze bedrijfsadviseurs kennen het bedrijf goed en spelen voor de ondernemer een soort vertrouwensrol. Microbedrijven vragen voornamelijk advies aan de Kamer van Koophandel en het RVO.. In totaal oriënteert het MKB zich op extra vermogen ter grootte van € 18 miljard.

Aanvraag van de financiering Na de oriëntatiefase gaat 80% van de bedrijven die zich op het verkrijgen van financiering georiënteerd hebben, daadwerkelijk over tot een aanvraag van financiering  voor nieuw vermogen. De aanvragen worden vaak bij een bank gedaan. Leasing en factoring zijn ook een belangrijke bron van financiering, evenals - voor microbedrijven - crowdfunding. In totaal vraagt het MKB voor € 14 miljard aan financiering aan.

Resultaat van de financieringsaanvraag Nadat een bedrijf een financieringsaanvraag heeft gedaan, is het aan de potentiële financier om de aanvraag toe te kennen. Het blijkt dat 79% van de bedrijven die een aanvraag hebben ingediend de aanvraag geheel gehonoreerd krijgt, 8% gedeeltelijk en bij 13% wordt het verzoek afgewezen. In totaal werd voor € 10 miljard aan financiering door het MKB gerealiseerd, dit is ruim 70% van het aangevraagde bedrag. Dit percentage is de laatste jaren min of meer constant.

De toekomst  Bedrijven zijn ook gevraagd naar hun toekomstverwachtingen ten aanzien van financiering. Het blijkt dat 23% van de bedrijven verwacht het komende jaar een financieringsbehoefte te hebben. Bedrijven verwachten in de toekomst vooral financiering nodig te hebben voor investeringen in huisvesting en bedrijfsmiddelen, groei en overnames, werkkapitaal en herfinanciering. Het MKB geeft voor het komende jaar een financieringsvraag aan van € 15,5 miljard.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00