Omvang en structuur van het Marokkaanse MKB in kaart gebracht

gepubliceerd: 11-10-2018

De CGEM heeft een waarnemingspost voor het Marokkaanse MKB geïnitieerd. Panteia heeft in 2012 de omvang en structuur van het Marokkaanse MKB in kaart gebracht en is nu gevraagd een offerte uit te brengen voor een update van deze basisinformatie.

In Marokko bestond al geruime tijd behoefte aan inzicht in de omvang en structuur van het MKB. Weliswaar gaven verschillende bronnen inzicht in deelaspecten van de structuur van het bedrijfsleven, maar basisinformatie – zoals: hoeveel MKB-bedrijven zijn er, hoeveel mensen werken er, en hoe groot is hun omzet – ontbrak. Panteia heeft in opdracht van de Confédération Générale des Enterprises du Maroc (CGEM) voor het jaar 2012 een consistente dataset samengesteld waarin de omvang en structuur van het bedrijfsleven worden beschreven, onderverdeeld naar bedrijfsgrootte, sector en regio. Hierbij zijn verschillende lokale gegevensbronnen gecombineerd. Panteia heeft daartoe een tailor-made datamodel ontwikkeld. Het particulier bedrijfsleven in Marokko telde in 2012 bijna 300.000 bedrijven, 99% daarvan behoorde tot het MKB. Gemiddeld bood het MKB werk aan 5 personen, die elk voor gemiddeld €15.000 aan toegevoegde waarde creëerden.

De CGEM wil een update van de 2012 dataset. Door hierbij dezelfde methodologie toe te passen wordt bereikt dat ook ontwikkelingen in de omvang en structuur van het bedrijfsleven zichtbaar worden gemaakt. Gebruikers van deze unieke basisinformatie zijn beleidsmakers, MKB-bedrijven en investeerders.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00