Panteia adviseert Zambia en Botswana over opzet van Kazungula-brug

gepubliceerd: 11-10-2018

Om het vrachtverkeer tussen de Republiek Zambia en Botswana te versnellen zijn de regeringen van de Republieken tot een gezamenlijk initiatief gekomen, de Kazungula-brug. Panteia adviseert de regeringen in het opzetten van dit initiatief.

In de huidige situatie wordt al het verkeer tussen de twee landen met twee kleine ferry’s uitgevoerd. De wachttijden voor vrachtverkeer kunnen oplopen tot vijf dagen. De nieuwe brug zal de transittijd aan de Kazungula grens sterk verminderen, en daarmee een einde maken aan de hoge kosten voor vervoer en handel.

De algemene doelstelling van het project dat Panteia gaat uitvoeren, is het adviseren over het opzetten van de Kazungula Brug Autoriteit (KBA). De KBA zal (het onderhoud van) de brug en de activiteiten van de ‘One Stop Border Posts’ (OSBPs) in Botswana en Zambia coördineren. Panteia brengt een advies uit over de organisatiestructuur voor het beheer, de werking en het onderhoud van de Kazungula-brug. Verder stellen we een beleidsdocument op met juridische instrumenten en administratieve richtlijnen voor het instellen en beheren van de KBA.

Een belangrijk onderdeel van het project is het opstellen van aanbevelingen over tolheffing. De kosten van exploitatie van de brug en haar faciliteiten zullen moeten worden gedekt door tolgelden. Om de potentiele inkomsten in te kunnen schatten zal Panteia een verkeerstudie uitvoeren, in combinatie met een studie naar de Willingness-to-Pay voor de brug onder toekomstige gebruikers. Daarnaast maken we een inventarisatie van de kosten voor onderhoud en beheer van de brug.

Het project start naar verwachting begin augustus en zal ongeveer een jaar duren.

Panteia adviseert Zambia en Botswana over opzet van Kazungula-brug

De bovenste twee foto's weergeven de huidige situatie. Verkeer wordt per ferry naar het andere land vervoerd. De onderste foto geeft een impressie van hoe de Kazungula-brug moet worden. 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00