Prestaties zorgklinieken onderzocht: verschillen tussen leden en niet-leden ZKN

gepubliceerd: 11-10-2018

In opdracht van ZKN vergeleek Panteia de prestaties van ZKN-keurmerkhouders met die van andere zelfstandige klinieken in Nederland.

Het aantal zelfstandige klinieken in Nederland is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen, van ruim 200 in 2009 tot ruim 400 in 2016. Een deel hiervan is aangesloten bij Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Om lid van ZKN te kunnen worden moeten klinieken het ZKN-keurmerk halen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd verzamelt jaarlijks indicatoren van alle zelfstandige klinieken. ZKN wilde graag weten of haar leden op deze indicatoren beter scoren dan de klinieken die niet aangesloten zijn, en heeft daarom Panteia gevraagd om dit te onderzoeken. Uit de analyse van Panteia blijkt dat ZKN-leden op meerdere indicatoren beter scoren dan de overige klinieken. ZKN-leden hebben bijvoorbeeld te maken met minder ongeplande heroperaties na knie-kijkoperaties en cosmetische ingrepen, ze controleren hun patiënten vaker op verschillende gezondheidsindicatoren en ze hebben een lager aandeel ontevreden patiënten dan overige klinieken.

Bekijk hier de factsheet van ZKN.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00