Representativiteits-studie mijnbouwindustrie gepubliceerd

gepubliceerd: 11-10-2018

In 2015 en 2016 heeft Panteia in opdracht van Eurofound een representativiteitsstudie uitgevoerd. Hierbij is in kaart gebracht welke partijen de mijnbouwindustrie in de Europese lidstaten het best representeren.

De Europese Commissie heeft in 1998 besloten tot de inrichting van Sectoral Social Dialogue Commitees, waar werkgevers en werknemers per sector met elkaar spreken op Europees niveau. Representativiteitsstudies worden gebruikt om deze comités te vormen en hun functioneren te beoordelen: welke partijen mogen aan tafel zitten? De representativiteitsstudie bestaat uit het in kaart brengen van de werkgevers- en werknemersorganisaties in alle EU lidstaten. Vervolgens wordt bekeken of de partners die op Europees niveau meepraten, de sector voldoende representeren. Het gaat daarbij om de volgende vragen: hoeveel leden hebben de Europese partners in ieder land ten opzichte van de totale grootte van de sector? En hebben zij het mandaat om voor hun leden te onderhandelen? Zijn er tot slot  andere partners op Europees niveau die in aanmerking komen om aan te schuiven?

Per lidstaat wordt een landenrapport samengesteld met daarin informatie over de sector en de werknemers- en werkgeversorganisaties. Dit wordt uitgevoerd door het netwerk van nationale correspondenten van Eurofound. Panteia heeft deze informatie gecontroleerd op consistentie en volledigheid. Vervolgens heeft Panteia de informatie verwerkt in een data[INVALID]. Op basis van een analyse van de data[INVALID] wordt het overzichtsrapport (de representativiteitsstudie) opgesteld, waarin de vraag wordt beantwoord in welke mate de leden van de Sectoral Social Dialogue Commitee de sector representeren.

Momenteel werkt Panteia aan twee andere representativiteitsstudies voor Eurofound: één voor de [INVALID]alsector en één voor de staalsector. Deze rapporten zullen waarschijnlijk in de loop van 2017 verschijnen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00