Utrechtse jongeren met een arbeidsbeperking

gepubliceerd: 11-10-2018

De Rekenkamer Utrecht wil weten welke activiteiten de gemeente Utrecht onderneemt op het gebied van jongeren met een arbeidsbeperking en heeft Panteia gevraagd de inspanningen van de gemeente te onderzoeken.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jongeren met een arbeidsbeperking die arbeidsvermogen hebben, nu of in de toekomst. Dit is een nieuwe doelgroep voor gemeenten, die voorheen onder de Wajong-regeling van UWV zouden vallen. Dit geldt ook voor de Gemeente Utrecht. De Rekenkamer Utrecht wil weten welke activiteiten de gemeente onderneemt om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren met een arbeidsbeperking zijn toegerust op deelname aan de arbeidsmarkt en ondersteund worden bij het vinden van werk, ofwel in de gelegenheid zijn een zinvolle dagbesteding te hebben.

Het onderzoek begint met desk research om het beleid van de gemeente nader in kaart te brengen. Er vinden interviews plaats met betrokkenen vanuit de gemeente, een groepsgesprek met betrokken partijen vanuit het onderwijs en een groepsgesprek met betrokken partijen vanuit de arbeidsmarktregio. Belangrijk onderdeel van het onderzoek is vervolgens de uitvoering van case studies, waarbij 10 jongeren met een arbeidsbeperking centraal staan. We spreken met de jongere zelf, brengen diens netwerk in kaart en interviewen een aantal personen/partijen uit dat netwerk. Afrondend vergelijken we de werkwijze van de Gemeente Utrecht met enkele andere gemeenten.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00