UWV en Panteia: positieve en negatieve signalen uit de arbeidsmarkt

gepubliceerd: 11-10-2018

UWV en Panteia concluderen dat de werkgelegenheid niet genoeg toeneemt om iedereen die kan of wil werken een betaalde baan te bieden. Niettemin signaleren ze ook kansen. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktanalyse 2017 die UWV in april heeft gepubliceerd.

Zo kan de robotisering worden ingezet om juist lager opgeleiden aan het werk te helpen en werk terug naar Nederland te halen. En kan beleid gericht op scholing van werkenden en werkzoekenden ervoor zorgen dat men aan het werk blijft en gemakkelijker werk vindt bij werkloosheid. Dat staat in de Arbeidsmarktanalyse 2017, waar Panteia een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. Het rapport beschrijft de belangrijkste arbeidsmarktuitdagingen waar Nederland voor staat.

De analyse laat zien dat er sprake is van een toenemende mismatch op functie- en beroepsniveau. Deze mismatch groeit door technologische ontwikkelingen. Hierdoor krimpt het aantal banen op laag en middelbaar niveau en groeit de vraag naar hoog opgeleide én sociaal vaardige werknemers. Deze ontwikkeling is onder meer zichtbaar in administratieve, maar ook in veel andere dienstverlenende en technische functies. Tegelijkertijd neemt het aantal bedrijven dat belemmeringen ervaart vanwege een tekort aan personeel sterk toe, zo blijkt uit het rapport. Ook werkgevers hebben er dus belang bij dat zoveel mogelijk Nederlanders aan het werk komen.

Uitdagingen en oplossingen

De Arbeidsmarktanalyse belicht zes uitdagingen op de huidige arbeidsmarkt: de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de werkloosheid, het niet aansluiten van vraag en aanbod, de invloed van technologische ontwikkelingen, scholing, arbeidsmobiliteit en de flexibele schil in Nederland. Aan vijftig experts op het gebied van de arbeidsmarkt is gevraagd om te reflecteren op deze uitdagingen, kansen en bedreigingen te identificeren. Deze variëren van meer onderzoek naar de effecten van nieuwe technologie op de arbeidsmarkt en de manieren daar op een positieve manier gebruik van te maken via het effectiever scholen van werknemers en werkzoekenden, tot het ondersteunen van de vele zzp-ers met een laag inkomen.

Douwe Grijpstra, manager arbeidsmarktonderzoek wijst op het aanzienlijke gebruik van de scholingsvouchers die het UWV aanbiedt om mensen aan het werk te helpen. "Zeker nu de economie weer aantrekt is van belang zoveel mogelijk mensen naar werk te scholen. Investeren in mensen, faciliteren van loopbaanzekerheid is dan het devies."

De UWV publicatie Arbeidsmarktanalyse 2017 is tot stand gebracht in een samenwerking met Panteia en terug te vinden op www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie of hieronder te downloaden.

Lees hier het artikel van de Volkskrant 'Terug met die Melkertbaan!'

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00