Waar blijven de ‘voormalig Wajongeren’ vanaf 2015?

gepubliceerd: 11-10-2018

Met subsidie van Instituut Gak onderzoeken Panteia, SEO en De Beleidsonderzoekers hoe gemeenten omgaan met jongeren die sinds 2 jaar onder de Participatiewet vallen in plaats van de Wajong en wat deze overgang betekent voor de arbeidsparticipatie.

Er zijn verschillende Wajong-regelingen geweest, die allemaal onder de verantwoordelijkheid van UWV vielen. Per 1 januari 2015 bestaat er alleen nog een Wajong-regeling voor jongeren die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben. De jongeren met een arbeidsbeperking die nu of in de toekomst arbeidsvermogen hebben, vallen onder de Participatiewet. De verantwoordelijkheid voor de Participatiewet ligt bij gemeenten. Sinds 2015 is het dus aan gemeenten om zich in te spannen voor de toeleiding naar werk van jongeren met een arbeidsbeperking.

Panteia, SEO en De Beleidsonderzoekers bekijken hoe gemeenten omgaan met de jongeren die voorheen in de Wajong zouden zijn ingestroomd en wat de overgang van Wajong naar Participatiewet betekent voor de arbeidsparticipatie van jongeren met een arbeidsbeperking. Zo kunnen we duiden wat de regimewisseling betekent en achterhalen of een bijzondere regeling voor jongeren met een arbeidsbeperking optimaal is, of om hen juist gelijkwaardig te behandelen aan jongeren in de bijstand.

Door middel van kwantitatief onderzoek gaat SEO na wat er met de nieuwe doelgroep gebeurt. Panteia en De Beleidsonderzoekers onderzoeken door middel van case studies welke inspanningen gemeenten plegen voor de doelgroep. Tevens bekijken we welke werkzame mechanismen geïdentificeerd kunnen worden voor het aan werk helpen van jongeren met een arbeidsbeperking. In 2017 en 2018 vinden in totaal tien case studies plaats in verschillende gemeenten, waarbij per gemeente verschillende betrokken partijen worden gesproken.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00