Wat is de toekomst van de kleine detailhandel in de binnensteden?

gepubliceerd: 07-11-2019

Uitdagingen, good practices en aanbevelingen voor kleine detailhandelaren in stadscentra, met inbegrip van kleine centra in landelijke gebieden.

De detailhandel is een van de grootste sectoren in Europa als het gaat om het aantal actieve ondernemingen en het aantal werknemers. De studie, die in opdracht van het European Economic and Social Comittee (EESC) is uitgevoerd door Panteia, geeft een concreet inzicht in de wijze waarop de kleine detailhandel in zowel stedelijke als landelijke gebieden in de Europese Unie nieuw leven kan worden ingeblazen.

 

De studie geeft een overzicht van de belangrijkste trends, uitdagingen en kansen van deze ondernemingen, gezien hun specifieke kenmerken - minder tijd, financiële middelen en gespecialiseerd menselijk kapitaal - en de manier waarop zij hiermee omgaan.

 

Vervolgens worden ‘good practices’ die in de verschillende lidstaten worden toegepast om deze uitdagingen aan te pakken en kleine detailhandelaren te ondersteunen, in kaart gebracht en beschreven.

 

Ten slotte bevat de studie een reeks aanbevelingen over wat er kan worden gedaan om de detailhandel te helpen, en een overzicht van een EU-databank of -platform voor kleine detailhandelaren, dat kan worden opgezet om beleidsmakers inzicht te geven in de belangrijkste trends in de detailhandel en de gevolgen daarvan voor kleine detailhandelaren.

 

De studie is niet alleen nuttig voor kleine detailhandelaren en het EESC, maar voor alle lezers die meer willen weten over de sector en de uitdagingen en kansen binnen de sector.

 

Het rapport (Engelstalig) is hier te downloaden.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00