Gebruik en inzet van bestelauto’s in Nederland

De bestelauto is hét werkpaard van bedrijven en zzp’ers in de Nederlandse economie. Er is echter relatief weinig bekend over de inzet van bestelauto’s in Nederland in vergelijking met andere vervoersmiddelen.

Een consortium bestaande uit Panteia, Buck, CE Delft, Districon en TNO deed in opdracht van Connekt en de Topsector Logistiek onderzoek naar de gebruikers en inzet van de ca. 876.000 bestelauto’s in Nederland.  De bestelauto is multifunctioneel, flexibel inzetbaar en goedkoop en praktisch vergeleken met (kleinere) vrachtwagens en personenauto’s. Bovendien volstaat een B-rijbewijs om een bestelauto te mogen besturen.

Connekt vroeg een consortium van onderzoeksbureaus daarom om de stand van zaken rondom bestelauto’s in Nederland in kaart te brengen. De studie brengt breed in kaart hoe het bestelautobestand er in Nederland uit ziet, welke ontwikkelingen er de laatste jaren zijn geweest en hoe Nederlandse bedrijven en zzp’ers de bestelauto inzetten voor hun dagelijkse werkzaamheden. Er werd specifiek gekeken naar de inzet van verschillende typen bestelauto’s (op basis van leeftijd en grootte). Verder werd het waarheidsgehalte van een aantal ‘mythes’ over bestelauto’s beoordeeld.

Het onderzoek is via twee invalshoeken uitgevoerd:

Bij de eerste invalshoek ligt de focus op een kwantitatieve analyse van het aantal en de karakteristieken van bestelauto’s in Nederland, waarbij gebruik is gemaakt van verschillende grotere databases.

Deze tweede invalshoek is kwalitatief, en bestaat uit gesprekken met partijen die bestelauto’s gebruiken. In dit onderzoek zijn gesprekken gehouden met belangrijke spelers binnen verschillende categorieën (sectoren).

Lees meer over de resultaten en download het onderstaande rapport.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00