Kans Op Stage: Hoe lastig is het voor MBO studenten om een leerbaan of stageplaats te vinden?

Vroeg of laat krijgt elke MBO student ermee te maken: het vinden van een leerbaan of stageplaats. In opdracht van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) heeft Panteia bepaald hoe makkelijk (of moeilijk) het anno 2017 is om een stage of leerbaan te bemachtigen. Panteia heeft hiervoor de kans op stage bepaald, voor elke opleiding en type leerweg, zowel op landelijk niveau als per regio.

Het is voor verschillende partijen belangrijk om te weten wat de kans is om in het komende jaar een stage of leerbaan te vinden. In eerste plaats voor de MBO studenten zelf (zowel BOL als BBL). Daarnaast is het belangrijke kennis voor de MBO instellingen die verantwoordelijk zijn voor de opleiding van hun studenten. Ten slotte is deze kennis ook voor bedrijven relevant. MBO studenten lopen immers stage of hebben een leerbaan bij bedrijven, en voor veel bedrijven vormen MBO stages en leerbanen een eerste kennismaking met potentieel nieuwe werknemers.

In 2016 heeft SBB Panteia gevraagd om de kans op stage op een uniforme en kwantitatieve manier te bepalen. Panteia moest hiervoor zoveel mogelijk gebruik maken van reeds beschikbare registratiedata. Panteia heeft deze opdracht gekregen omdat ze erg bekend is met de MBO sector (Panteia berekent ook de kans op werk voor pas afgestudeerde MBO studenten) en veel ervaring heeft met het analyseren van grote bestanden met registratiedata.

De berekende kans op stage geeft de verhouding weer tussen het aantal studenten dat een stage of leerbaan zoekt en het aantal stageplaatsen en leerbanen dat bij bedrijven beschikbaar is. Deze kans wordt per opleiding, type leerweg (BOL of BBL) en regio (35 arbeidsmarktregio’s) bepaald. Voor elk van deze combinaties wordt de kans op stage weergeven op een schaal van 1 (geringe kansen) tot en met 5 (goede kansen). Hierdoor ontstaat een zeer gedetailleerd beeld van de kansen van MBO studenten om in het komende jaar een stageplaats of leerbaan te vinden. Via een website van SBB (https://www.s-bb.nl/feiten-en-cijfers/kans-op-stage-leerbaan-en-werk) is dit beeld voor iedereen toegankelijk.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00