Merkbaarheidsscan Maatwerkaanpak Regeldrukvermindering Logistiek

Panteia heeft samen met Dröge en van Drimmelen en in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de merkbaarheid van regeldrukvermindering in de logistiek.

De transport- en logistieke sector is sterk in beweging en veranderingen volgen elkaar er in steeds sneller tempo op. De toegenomen dynamiek noopt tot snelle aanpassing van wet- en regelgeving, dan wel andere vormen van regulering. Vandaar dat het kabinet extra inzet op regeldrukvermindering aan de hand van een Maatwerkaanpak. Dit houdt in dat verschillende doelgroepen uit de sector knelpunten inventariseren en gezamenlijk met toezichthouders, inspecties en andere overheidsorganisaties op zoek gaan naar concrete oplossingen. Door middel van de merkbaarheidsscan is geëvalueerd in hoeverre bedrijven werkelijk regeldrukvermindering ervaren in de transport- en logistieke sector. In dit kader heeft Panteia met tientallen bedrijven en koepelorganisaties uit de sector gesproken.

Over het algemeen zijn partijen positief over de maatwerkaanpak Logistiek, omdat het er toe heeft geleid dat uitvoeringsorganisaties en bedrijfsleven structureel met elkaar aan tafel zitten om knelpunten bespreekbaar te maken en samen op zoek te gaan naar oplossingen. Via de maatwerk wordt er bijvoorbeeld extra druk op problematiek gelegd, die in sommige gevallen al jaren bekend is, maar die tot nu toe vaak onbesproken is gebleven. Veel oplossingen voor knelpunten zijn gevonden in voorlichting via campagnes, alerts en apps. Bedrijven geven aan dat ze hierdoor ook werkelijk minder regeldruk ervaren. Toch wordt niet op alle knelpunten uit de MAR-L regeldruk ervaren. Dat heeft voornamelijk te maken met de selectie van knelpunten aan het begin van het traject. Vooral in het verbeteren van de systematiek van deze knelpuntanalyse valt nog veel winst te behalen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00