Ontwikkeling en berekening graadmeters Kans Op Werk en Beroepsperspectief voor het mbo

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) informeert al sinds jaren aanstaande studenten, decanen en opleidingsinstellingen over de arbeidsmarktperspectieven van afgestudeerde studenten in het beroep waarin ze zijn opgeleid door middel van de graadmeter Kans Op Werk (zie www.kansopwerk.nl). SBB had de behoefte daar voor alle verschillende opleidingen in het beroepsonderwijs hetzelfde wetenschappelijke model voor te gebruiken.

Dit model is ontwikkeld door Panteia in samenwerking met Etil. Belangrijke elementen ervan zijn vraagprognoses op basis van de vacaturespider Jobfeed en het PRISMA-prognosemodel. Tegelijkertijd met Kans Op Werk hebben Panteia en Etil voor SBB ook een model ontwikkeld om de kansen voor mbo-opgeleiden tezamen die een (andere) baan zoeken (gediplomeerde schoolverlaters, kortdurig werkloze werkzoekenden, mensen die vanĀ  baan willen veranderen) te berekenen; dit is de graadmeter Beroepsperspectief.

In februari 2016 zijn de resultaten van Kans Op Werk 2016 gepubliceerd. Aan alle wat grotere opleidingen is een arbeidsmarktperspectief (uitstekend, goed, voldoende, matig, gering) toegekend; voor een deel van de mbo-opleidingen is het aantal deelnemers te gering om het perspectief te berekenen. het perspectief is in veel gevallen niet alleen op landelijk niveau, maar ook op dat van de 35 arbeidsmarktregio's vastgesteld.

In januari 2017 worden Kans Op Werk 2017 en Beroepsperspectief 2017 gepubliceerd. Daaraan wordt ook de graadmeter Kans Op Stage gepubliceerd waarvoor Panteia ook het model mee heeft ontwikkeld.

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00