Traditionele en opkomende beroepen in cultureel erfgoed

Panteia schreef, in samenwerking met Plato en Ockham IPS, een rapport over de ontwikkelingen in de culturele erfgoedsector. Opdracht hiervoor werd gegeven door DG Education and Culture, in het kader van het European Expert Network on Culture and Audiovisual. Dit expert netwerk wordt gecoördineerd door Panteia, in samenwerking met iMinds-SMIT (Vrije Universiteit Brussel). De aanleiding voor dit rapport is het aanstaande Europese Jaar van Cultureel Erfgoed 2018.

Volgens de definitie van de Raad van Europa, bestaat 'cultureel erfgoed' uit de geërfde sporen uit het verleden in alle vormen en aspecten - materieel, immaterieel en digitaal (van nature digitaal en gedigitaliseerd), inclusief monumenten, plaatsen, landschappen, vaardigheden, praktijken, kennis en uitingen van menselijke creativiteit, evenals collecties die bewaard en beheerd worden door publieke en particuliere organen zoals musea, bibliotheken en archieven. Cultureel erfgoed is het gevolg van interactie tussen mensen en plaatsen door de tijd en is voortdurend in beweging.

Cultureel erfgoed is een ontwikkelend, divers en complex gebied. Het rapport beschrijft de ontwikkelingen die van invloed zijn op de erfgoedsector, zoals demografische, politieke, technologische, sociale, culturele en milieu trends. We analyseerden hoe deze trends van invloed zijn op het werk van het personeel in cultureel erfgoed. Vanuit deze verkenningen en analyses hebben we kwesties afgeleid waarmee rekening gehouden moet worden of die opgelost moeten worden, zodat de erfgoedsector voorbereid is op toekomstige veranderingen. Het rapport geeft een voorlopig overzicht van opkomende beroepen, die gebaseerd zijn op de vastgestelde kwesties, een literatuurstudie en analyses van vacatures. Verder geven we suggesties over hoe de sector geprofessionaliseerd kan worden en voorbeelden van relevante practices.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00