72% vindt macrodoelmatigheids-onderzoek van groot belang!

gepubliceerd: 11-10-2018

In een nieuwsbrief legde Panteia de volgende stelling voor: 'Macrodoelmatigheidsonderzoek is niet nodig, scholen zijn zelf voldoende in staat om de behoefte van de arbeidsmarkt voor (nieuwe) opleidingen vast te stellen'. 72% is het hiermee oneens.

Lezers geven aan dat zij onderwijsinstellingen niet voldoende in staat achten om geheel zelf de behoefte die op de arbeidsmarkt leeft in te schatten en hiervoor een passend opleidingsaanbod te creëren. Dit zou onder andere komen doordat scholen moeten voldoen aan te veel tegenstrijdige belangen en daardoor niet volledig [INVALID]ief kunnen zijn, waardoor de verleiding bestaat om studentenaantallen leidend te laten zijn. Een meer commerciële wijze van productontwikkeling, of in dit geval 'curriculum- of opleidingsontwikkeling', betekent volgens een lezer dat ook niet efficiënt wordt omgegaan met de al beperkt beschikbare overheidsmiddelen.

Waar scholen de kennis van de arbeidsmarkt missen moeten zij volgens lezers juist profiteren van de arbeidsmarktonderzoeken die er al zijn of de stap zetten naar een andere partij om een analyse te maken van een specifiek domein of niche op de arbeidsmarkt. Dat onderwijsinstellingen de onafhankelijke partij wel al weten te vinden blijkt onder andere uit de behoeftepeiling die Panteia op dit moment uitvoert voor de Marnix Academie voor de Masters Passend Meesterschap & Toekomstgericht Onderwijs (zie elders in deze nieuwsbrief). Daarbij heeft Panteia voor de Universiteit van Twente recent twee macrodoelmatigheidsonderzoeken uitgevoerd voor de Masters Spatial Engineering en Environment and Energy Management. Een goede ontwikkeling dus.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00