Behoeftepeiling hbo-masters voor leerkrachten

gepubliceerd: 11-10-2018

Er zijn ontwikkelingen die het docentvak veranderen. De Marnix academie ontwikkelde daarom twee hbo-masteropleidingen. Om in aanmerking te komen moet de behoefte aan deze opleidingen worden aangetoond. Panteia voert deze behoeftepeilingen uit.

De invoering van passend onderwijs, de snelle technologische veranderingen en sociale media zijn zomaar een paar voorbeelden van ontwikkelingen die het docentenvak veranderen. De Marnix academie ontwikkelde daarom samen met andere lerarenopleidingen twee hbo-masteropleidingen voor docenten in het primair onderwijs genaamd 'Passend Meesterschap' en 'Toekomstgericht onderwijs'. Om in aanmerking te komen voor bekostiging moet de behoefte aan deze masteropleidingen worden aangetoond. Panteia is gevraagd deze twee behoeftepeilingen uit te voeren.

Aanvragen voor nieuwe hbo-opleidingen moeten om in aanmerking te komen voor bekostiging ingediend worden bij de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). De CDHO heeft als taak de minister van OCW en staatssecretaris van EZ gevraagd en ongevraagd te adviseren over de doelmatigheid van het bekostigde hoger onderwijsaanbod. Aanvragen voor nieuwe opleidingen, verplaatsingen en nevenvestigingen beoordeelt de commissie op basis van de 'Beleidsregel doelmatigheid hoger onderwijs 2014'. Bij het instemmen met een nieuwe opleiding hanteert de CDHO drie criteria:

  • Noodzaak tot uitbreiding van het landelijk aanbod met de opleiding;
  • Behoefte aan de opleiding, zijnde overwegend een arbeidsmarktbehoefte, overwegend een maatschappelijke behoefte in combinatie met een arbeidsmarktbehoefte of overwegend een wetenschappelijke behoefte in combinatie met een arbeidsmarktbehoefte;
  • Ruimte voor de opleiding in het landelijk bestaande onderwijsaanbod.
In de behoeftepeiling meet Panteia zowel de behoefte van docenten zelf als de visie van (locatie-)directeuren op het volgen van deze hbo-masteropleidingen door zijn/haar docenten. Voor elke hbo-masteropleiding wordt een aparte peiling gehouden die plaatsvindt in de maanden september en oktober.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00