Digitalisering: wat betekent dit voor beleidsmakers en voor beleidsonderzoek?

gepubliceerd: 11-10-2018

Op 19 en 20 april heeft Panteia weer de jaarlijkse ENSR days georganiseerd in Brussel. Thema dit jaar was digitalisering: wat betekent dit voor beleidsmakers en voor beleidsonderzoek?

Het European Network for Social and Economic Research (ENSR) is meer dan 25 jaar geleden opgezet door Panteia en bevat onderzoeksbureaus in alle landen van de Europese Unie, Noorwegen en IJsland. Samen met ENSR voert Panteia al bijna 30 jaar projecten uit voor nationale overheden en de Europese Commissie.

Luukas Ilves, adjunct directeur van de Lissabon Council, gaf een boeiende presentatie over de impact van digitalisering op de samenleving in brede zin en de wijze waarop de Europese Digital Single Market Strategy hierop inspeelt. De belangrijkste complicerende factor voor beleidsmakers is de snelheid waarmee de technische ontwikkelingen plaatsvinden. De twee meest relevante vragen voor beleidsmakers zijn: Hoe ontwikkel en implementeer je een functionele digitaliseringsstrategie die alle relevante beleidsgebieden bestrijkt? Hoe zorg je dat de vereiste technische expertise beschikbaar is?

Irene Mandle, head of unit Employment Eurofound, presenteerde hoe dit Europese Agentschap het digitalisering aspect heeft geïntroduceerd in hun onderzoeken. Eurofound staat voor de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden en sinds 2018 is Panteia the Nederlandse correspondent voor Eurofound. In recente publicaties van Eurofound wordt inzicht gegeven in de verschillende aspecten van game changing technologies en de impact op productie- en werkprocessen. Studies zijn gaande over hoe onder andere automatisering, digitale technologieën en online platforms de arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden beïnvloeden.

Voor meer informatie, bezoek de ENSR website www.ensr.eu.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00