Extra geld uit Brussel voor truckparkings

gepubliceerd: 26-03-2019

Vrachtwagenchauffeurs krijgen in Nederland meer ruimte om te parkeren. 

Vanuit het programma Goederenvervoercorridors is er onder leiding van de provincie Zuid-Holland samen met de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met succes ruim 3,5 mln euro Europese subsidie in de wacht gesleept voor de realisatie van beveiligde truckparkings met voorzieningen voor de chauffeurs.

De overheden gaan met het geld onder meer een nieuwe truckparking aanleggen op de Dordtse Kil bij Dordrecht. Daarnaast worden drie bestaande locaties uitgebreid. Het gaat om de Maasvlakte Plaza bij Rotterdam, Nobis Asten in Brabant en Truckstop Venlo. Daarmee ontstaan de komende vier jaar in totaal zo’n 800 extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens langs de goederencorridor Oost en Zuidoost. Op de truckparkings kunnen chauffeurs hun vrachtwagen tegen een vergoeding veilig parkeren. Ook kunnen ze gebruik maken van een toilet of douche als ze verplicht moeten rusten. Via een app op de smartphone kunnen chauffeurs zien waar er nog parkeerruimte is.

 

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat in de zuidelijke corridor tussen Zuid-Holland naar de Duitse grensgebieden honderden extra parkeerplekken nodig zijn. Daarbij werd nog geen rekening gehouden met een eventuele aanstaande Brexit. De extra parkeerruimte moet ook een einde maken aan overlast op verzorgingsplaatsen langs snelwegen, in woonwijken en op lokale bedrijventerreinen waar chauffeurs nu geregeld gebruik van moeten maken door gebrek aan capaciteit. De komende jaren moeten er nog eens 1200 parkeerplaatsen bij komen. Daarvoor moeten nog locaties worden gezocht.

 

Programma Goederenvervoercorridors

In 2017 is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland, het Havenbedrijf Rotterdam en de Topsector Logistiek overeenstemming bereikt over verbetering van de Goederenvervoercorridors in het oosten en zuidoosten van het land. Afgesproken is onder meer extra maatregelen te nemen om vertragingen op snelwegen terug te dringen, het netwerk voor vervoer betrouwbaarder te maken en de voorzieningen voor chauffeurs te verbeteren. Daarmee wordt de logistieke en industriële sector competitiever.

 

Minister van Nieuwenhuizen is blij met de bijdrage van de Europese Commissie: “We hebben in de buurt van onze grote transportcorridors van en naar de Rotterdamse haven veel behoefte aan extra plaatsen op beveiligde truckparkings met voorzieningen. We ontlasten daarmee de overvolle verzorgingsplaatsen direct aan de snelwegen die alleen bedoeld zijn om kort te parkeren. Het helpt ook om de problemen aan te pakken met vrachtwagens die nu op de vluchtstrook langs de snelweg worden geparkeerd.”

 

Zie het volledige persbericht over Europese subsidie Nederlandse infraprojecten hier. 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00