Innovatieve Control Tower voor Europees goederenvervoer per spoor succesvol

gepubliceerd: 11-10-2018

Eerste resultaten van de Control Tower for long distance rail freight transport laten goede verbetering zien van intermodaal spoorvervoer. Dankzij verbeterde informatievoorziening neemt de klanttevredenheid toe en is een efficiënter proces mogelijk.

Panteia is manager van dit kerninitiatief binnen het Europese project “SMART-RAIL”, en werkt hierin nauw samen met Seacon Logistics, bouwer en gebruiker van de Control Tower.

Panteia verbindt binnen SMART-RAIL diverse marktpartijen, internationale onderzoeksinstituten en publieke partijen zoals infrastructuurbeheerders en havenbedrijven. Naast het toevoegen van de eigen expertise van Panteia, wordt er op deze manier het beste naar boven gehaald uit gecombineerde achtergronden en expertises.

De Control Tower
De Control Tower for long distance rail freight transport maakt het mogelijk om van vrachtvervoer per spoor een betrouwbaarder, zichtbaarder en concurrerender service te maken. Dit als onderdeel van de intermodale keten, waarin meerdere vormen van transport samenkomen. “De beperkte zichtbaarheid van het verloop van het spoorvervoer vormt een uitdaging voor de gehele intermodale keten,” aldus Roger Baur, Manager Southern Europe bij Seacon. “Met de ontwikkeling van de Control Tower Rail krijgen we beter en sneller inzicht in het spoorproduct. De triggers helpen ons de operatie efficiënter te maken en het vertrouwen van de klant in het spoorgoederenvervoer te vergroten.”

De Control Tower bestaat uit IT-interfaces tussen het controlesysteem van Seacon Logistics, track- en trace-informatie, systemen van supply chain partners en deels van infrastructuurbeheerders. Het delen van meer en betere informatie tussen partners in de keten leidt tot regelmatige (semi-real time) status updates van het verloop van het transport op de corridor.

Showcase
De implementatie van de Control Tower op de spoorcorridors Bettembourg-Le Boulou en Rotterdam-Venlo is een showcase voor verdere opname in de transportsector. Het verbeteren van de voorspelbaarheid en zichtbaarheid van het spoorvervoer bewijst dat het mogelijk is om vrachtvervoer per spoor aantrekkelijker en concurrerender te maken. Baur: “Informatie wordt in de spoorwereld traditioneel beperkt of te laat gedeeld. Grote inspanningen zijn nodig om hierin verandering te brengen. SMART-RAIL bewijst dat dit mogelijk is en tot resultaat leidt.”

SMART-RAIL is een Europees consortium van 19 onderzoeksinstituten en marktpartijen uit de transportsector. Doel is het verbeteren van het goederenvervoer per spoor, inclusief services voor verladers, met een focus op betrouwbaarheid, lead time, kosten, flexibiliteit en zichtbaarheid. Het project ontvangt financiering uit het Horizon2020-programma van de Europese Unie.

Lees meer over SMART-RAIL en de Control Tower.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00