Meer Nederlandse huishoudens met problematische schulden

gepubliceerd: 11-10-2018

In vergelijking met 2009 en 2012 hebben meer Nederlandse huishoudens problematische schulden. Vooral huishoudens met een laag inkomen, een huurwoning en huishoudens zonder kinderen hebben een grotere kans op problematische schulden.

 

Meestal maken deze huishoudens geen gebruik van schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening wordt gezien als het laatste redmiddel voor de allerergste gevallen. Dit blijkt uit het rapport ‘Huishoudens in de rode cijfers 2015’ van Panteia.

Het rapport laat zien dat de aantrekkende conjunctuur zich in de onderzoeksperiode nog niet heeft vertaald in een afname van het aantal schuldenaren. Dit beeld ontstaat ook uit andere cijfers. Vorige recessies leren dat het aantal schuldenaren met een vertragingseffect afneemt zodra de conjunctuur weer aantrekt.

Schulden ontstaan zelden als gevolg van één oorzaak. De oorzaak is vaak een combinatie van omgevingsfactoren, onbewust gedrag, onverwachte levensgebeurtenissen en in de persoon gelegen factoren. Huishoudens met problematische schulden erkennen meestal dat zij grote financiële problemen hebben. De schulden gaan hun hele leven beheersen en leiden tot stress en korte-termijn oplossingen. Daardoor lukt het veel huishoudens niet om zelf hun schulden te verminderen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening aan hun inwoners. De onderzoekers doen aanbevelingen aan gemeenten om schulden te voorkomen en in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Gemeenten kunnen slimmer inspelen op het onbewuste gedrag dat schulden veroorzaakt. Ook adviseren de onderzoekers gemeenten om meer aandacht te besteden aan levensgebeurtenissen die mensen in hun portemonnee raken, zoals echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Door tijdig samen te werken met andere instanties kunnen schuldenaren eerder worden geholpen.

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00