Payrolling heeft de toekomst

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia heeft een marktverkenning naar de payrolldienstverleningsbranche uitgevoerd in opdracht van ABU/VPO. De marktverkenning is ge[INVALID]erd op een grootschalige telefonische en online enquête die heeft gelopen van juni t/m oktober 2015. 

Payrolling is vooral voor MKB bedrijven (tot 10 werknemers) die gebruikmaken van payrolling een belangrijke factor om te kunnen groeien. Een derde van deze organisaties geeft aan dat het eventueel wegvallen van de mogelijkheid tot payrolling gevolgen zal hebben voor de groei. Bij grotere ondernemingen die gebruikmaken van payrolling,  voorziet bijna 20 procent groeiproblemen bij het wegvallen van payrolling.

Groei zien we ook in het aantal ondernemingen dat gebruik maakt van payrollkrachten. Dit aantal is tussen 2009 en 2014 namelijk gegroeid met een kleine 15%. Het aantal payrollkrachten is in dezelfde periode toegenomen met zo'n 50.000 personen. De verwachting voor de komende jaren is dat deze positieve ontwikkeling van de payrollmarkt zich voort zal zetten.

Ondernemers zien, net als in 2010, het uitbesteden van de administratie en HRM nog steeds als belangrijkste essentie van payrolling. Maar ook het uitbesteden van werkgeversrisico's en het bieden van meer flexibiliteit zijn belangrijke pluspunten. Als argument om geen gebruik te maken van payrollmedewerkers wordt vaak genoemd dat de organisatie liever zelf (direct) contact houdt met de werknemer. Voor organisaties die momenteel geen gebruik maken van payrollkrachten zou het toenemen van de behoefte aan flexibiliteit maar zeker ook meer duidelijkheid over de wijzigingen in de wet- en regelgeving m.b.t. payrolling ervoor kunnen zorgen dat deze organisatie (weer) gebruik gaan maken van payrollkrachten.

Tijdens het gezamenlijk congres van de ABU en de VPO waar het Panteia rapport 'Payrolling in Nederland' werd gepresenteerd, stelde ABU-directeur Jurriën Koops dat payrolling niet alleen voor ondernemers voordelen biedt. 'Payrolling biedt ook kansen aan werknemers, ook aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen, uitkeringsgerechtigden en mensen met een arbeidsbeperking', zo stelt Koops.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00