Regeldruk voor kleine ondernemers nauwelijks gedaald

gepubliceerd: 11-10-2018

Op basis van onderzoek door Panteia adviseert Actal het kabinet nader onderzoek uit te voeren.

Kleine ondernemers merken weinig van de vermindering van de regeldruk Dit is niet alleen hun beleving, maar ook feitelijk juist, ondanks de ambitieuze doelstellingen van verschillende kabinetten om de regeldruk sterk te verminderen. Deze ondernemers hebben de regeldruk in 7 jaar tijd met slechts 3% zien dalen.

Advies Actal In zijn advies doet Actal de aanbeveling om nader te onderzoeken waarom de regeldruk voor deze ondernemers zo weinig is afgenomen. Verder adviseert Actal om gebruik te maken van reeds bestaande mogelijkheden om de regeldruk voor deze bedrijven te verminderen.

Onderzoek Panteia Actal heeft eind 2013 aan Panteia opdracht gegeven om het onderzoek "Kleine ondernemers, hoge lasten" uit 2007 te herhalen. Het doel van dit repeterende onderzoek is om inzicht te krijgen in (de ontwikkeling van) de regeldruk van kleine ondernemers in verschillende fasen van een bedrijf en hun beleving daarbij. Het onderzoek richt zich op een schildersbedrijf en een broodjeszaak. Zij staan symbool voor kleine ondernemers, aangezien veruit de meeste regeldruk afkomstig is uit generieke verplichtingen (zoals de aangifte vennootschapsbelasting).

Naar nieuwsbericht Actal

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00