Derde editie Monitor Identiteit is uit

gepubliceerd: 11-10-2018

In de afgelopen twee jaar had 5,7% van de Nederlandse bevolking te maken met ongewenste dubbelgang: iemand die zich zonder toestemming voor iemand anders uitgeeft, bijvoorbeeld om er financieel beter van te worden of om iemand dwars te zitten.

Het is een stijging ten opzichte van twee jaar geleden, het percentage lag toen op 3,4%.

Identiteitsfraude treedt vooral op in het online verkeer waar mensen soms moeilijk kunnen verifiëren of de persoon met wie zij contact hebben of zaken doen ook daadwerkelijk degene is die hij zegt te zijn. Het zijn situaties waar ook niet kan worden teruggevallen op de conventionele ID middelen zoals het paspoort of de identiteitskaart. Identiteitsfraude manifesteert zich vooral op social media (hacken van een account, bijvoorbeeld om digitaal te pesten) en bij het webwinkelen (ontvangst van rekeningen van artikelen die men niet heeft gekocht).

Deze uitkomsten zijn onderdeel van de Monitor Identiteit die Panteia voor de derde keer heeft uitgevoerd voor het ministerie van BZK. De monitor geeft verder inzicht in het gebruik van ID middelen die door de overheid worden vertrekt, zoals paspoort, identiteitskaart en DigiD.

Derde editie Monitor Identiteit is uit

Lees meer over de Monitor Identiteit.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00